Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

4x samen onderweg in Vlaams Brabant. VERA en V-ICT-OR.

01/10/2024

VERA organiseerde de voorbije maand 4x een informatiesessie over de vooruitgang van verschillende digitaliseringsprojecten binnen Vlaamse lokale besturen en V-ICT-OR sloot hierbij aan. Tijdens deze samenwerking tussen VCS (= virtuele centrum stad) en de RKK (regionale kenniskring) kwamen een aantal nieuwe ontwikkelingen rond digitale innovatie, cybersecurity, documentmanagement, procesbeheer, etc. aan bod. Hieronder ontdek je welke boeiende topics vanuit V-ICT-OR toegelicht werden.


Agenda

1. Oplossingscatalogus en de LB Bus

Een belangrijk onderwerp tijdens deze bijeenkomst was de oplossingscatalogus. Dit hulpmiddel biedt een overzicht van beschikbare producten, diensten, en softwarearchitecturen die lokale besturen helpen hun digitale transformatie te realiseren. Het gebruik van deze catalogus is nog in opmars, maar wordt sterk aangeraden om toe te passen binnen de lokale besturen. Het is een handige tool om snel oplossingen te vinden op basis van de behoeften op het gebied van software- en data-integratie. Meer info hierover vind je HIER

Daarnaast werd een stand van zaken rond de LB Bus besproken. Deze digitale snelweg voor gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen van lokale besturen biedt een veilige en schaalbare oplossing om data en functionaliteiten te ontsluiten. De LB Bus, die nu modulair en uitbreidbaar is, speelt een cruciale rol in de integratie van verschillende toepassingen zoals klantcontacten, documentbeheer en authentieke bronnen. Meer info over LB365 vind je HIER

2. Gemeente zonder Gemeentehuis

Een ander hoogtepunt was het programma Gemeente zonder Gemeentehuis, waarbij 192 Vlaamse steden en gemeenten werken aan digitaliseringsprojecten om hun dienstverlening te verbeteren zonder fysieke loketten. Deze projecten richten zich op innovatieve dienstverlening en digitale democratie, met de focus op grootschalige transformaties en het creëren van de werkplek van de toekomst. 61 projecten werden goedgekeurd, waarbij 44 grotere steden en gemeenten en 12 kleinere gemeenten als voortrekkers fungeren.

3. Vragenronde cybersecurity en AI

Cybersecurity kreeg ook ruime aandacht tijdens de sessie. Lokale besturen worden steeds meer geconfronteerd met de noodzaak om hun IT-beveiliging op het hoogste niveau te houden. Dit omvat het beheer van gebruikersrechten, toegang tot netwerken, en het tijdig updaten van systemen en software. AI-tools, die in opkomst zijn binnen gemeentelijke diensten, werden ook besproken, met de vraag hoe deze veilig en verantwoord geïmplementeerd kunnen worden.

4. Toekomstige Evenementen

V-ICT-OR kondigde enkele belangrijke evenementen aan, waaronder de CIS-dag op 3 oktober 2024 die in kader staat van cyber- en informatiebeveiliging bij lokale besturen.

Daarnaast wordt er op 21 november 2024 een kennisdag georganiseerd rond WPaas in de raadzaal van Tervuren.

Ook het jaarlijks congress 'Manage IT' die lokale besturen ondersteunt bij hun digitale strategieën, zal plaatsvinden op 11 en 12 december 2024 in Antwerpen. MAAR dit jaar met een internationaal concept. Je kan terecht op deze pagina voor alle info over onze evenementen.

 

Waarom worden deze bijeenkomsten georganiseerd?

Bijeenkomsten zoals de Regionale Kenniskringen van V-ICT-OR en VCS van VERA momenten zijn de gelegenheid voor lokale besturen om kennis en expertise uit te wisselen. Het is de perfecte kans om waardevolle inzichten over technologische vooruitgang te delen en te ontdekken hoe het er binnen verschillende besturen aan toe gaat.

We kennen allemaal de gezegden 'communication is key' en 'samenwerken is verbinden', en dat is niet voor niets! Dergelijke momenten zijn essentieel om een gezamenlijk doel te bereiken: samen één team vormen. 

Neem jij graag deel aan één van deze bijeenkomsten om een bijdrage te leveren aan de community, geef ons dan gerust een seintje via vlavirgem@v-ict-or.be