Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Lokale besturen versterken cyberveiligheid met SecureDNS

28/06/2024

Lokale besturen in Vlaanderen kunnen voortaan hun digitale infrastructuur beter beveiligen dankzij SecureDNS. Deze oplossing is ontworpen om gemeenten te beschermen tegen diverse vormen van cyberaanvallen op het niveau van het Domain Name System (DNS).

 

In 2023 gaf Digitaal Vlaanderen via Lokaal Digitaal opdracht aan KPMG om een behoefteanalyse en marktstudie uit te voeren rond digitale veiligheid bij lokale besturen. De conclusie was duidelijk: er is behoefte aan een schaalbare en eenvoudig te integreren oplossing om de digitale infrastructuur te beschermen tegen cyberaanvallen. SecureDNS komt nu tegemoet aan deze behoefte.

 

SecureDNS filtert en monitort DNS-verzoeken binnen het netwerk van een gemeente. Het systeem leidt deze verzoeken om via beveiligde servers, die de reputatie van het aangevraagde domein analyseren. Indien het domein als kwaadaardig wordt gemarkeerd, blokkeert SecureDNS de toegang om mogelijke cyberdreigingen te voorkomen. Dit biedt bescherming tegen malware, phishing en botnets en vormt een extra beveiligingslaag naast bestaande firewall- en antivirusoplossingen.

Gemeenten kunnen SecureDNS eenvoudig afnemen via het klantenportaal van Digitaal Vlaanderen. Hier is ook een instapgids beschikbaar voor de ICT-raamcontracten, waardoor de implementatie zonder extra hardware kan plaatsvinden.

 

Met SecureDNS zetten Vlaamse gemeenten een belangrijke stap naar een betere bescherming van hun digitale infrastructuur, waarmee zij de risico's van cyberaanvallen effectief kunnen verminderen.
V-ICT-OR heeft als ledenorganisatie input mogen leveren via de klankbordgroep voor dit project. 

 

SOURCE - Je kan meer informatie terugvinden via het artikel van Digitaal Vlaanderen 👉KLIK HIER