Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[resultaten 1-minute poll] Evaluatie relancesubsidies Gemeente zonder Gemeentehuis projecten

06/12/2023

Mid 2022 lanceerde de Vlaamse Overheid het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’, met als doel een efficiëntere en meer klantgerichte dienstverlening: een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.

In totaal werden eind 2022 61 projectvoorstellen goedgekeurd.

Na ongeveer een jaar zijn wij benieuwd naar de resultaten om een eerste balans op te maken.

Ongeveer 75% van de respondenten had een projectvoorstel ingediend of zijn betrokken in 2022. Binnen die groep van indieners was de verdeling tussen opgestart als co-auteur en opgestart als penhouder min of meer gelijkwaardig (respectievelijk 45% en 40%). 15% van de indieners zag dat hun project niet werd goedgekeurd.

Als we kijken naar de besturen waarbij het project werd opgestart, zijn de meningen eerder verdeeld als er gevraagd of de implementatie reeds geleid heeft tot een toename in efficiëntie binnen de organisatie en/of een verbetering in de kwaliteit van de dienstverlening. 

35% antwoordt "ja", 23% zegt "neen". 11% is nog onzeker over de resultaten, terwijl een kleine 30% aangeeft dat het op dit moment nog te vroeg is om daarover te oordelen. De tijd zal hier wellicht meer duidelijkheid brengen.

We vroegen aan alle respondenten (ongeacht hun project al dan niet opgestart was) of zij het inzetten van financiering over een hele reeks projecten op deze manier zinvol vonden. 

Opnieuw zijn de meningen eerder verdeeld, maar is de groep die daar geen duidelijke mening over heeft opmerkelijk groter (18%). 22% antwoordt volmondig "ja". 33% is akkoord, maar met enige nuance waarbij ze vinden dat het veel beperkter in aantal zou moeten zijn. 

Een kwart van de respondenten vindt de aanpak van de financiering niet zinvol. Zo vindt ongeveer 15% van de respondenten dat het budget beter centraal op één project zou worden ingezet. 

Wij zijn alvast benieuwd hoe deze projecten in de toekomst verder worden geëvalueerd.