Op maandag 27 januari lanceerde SOCITM, in samenwerking met LOLA en Major Cities of Europe, de digitale trends voor 2025. Het internationale netwerk, waarvan V-ICT-OR deel uitmaakt, publiceerde de belangrijkste digitale en technologische trends die lokale publieke diensten transformeren, innoveren en hervormen. Dit alles speelt zich af te midden van wat insiders omschrijven als een ‘perfecte storm’, veroorzaakt door toenemende economische uitdagingen en sociale druk.
Met de start van de nieuwe legislatuur is het voor leiders in lokale besturen cruciaal om de juiste vragen te stellen bij het uitschrijven van hun strategische beleidsplannen. Deze vragen helpen niet alleen bij het bepalen van de richting, maar zijn ook essentieel om strategieën om te zetten in concrete operationele doelstellingen.
Gezien de huidige technologische ontwikkelingen moeten leiders in de publieke sector voorbereid zijn om 10 belangrijke vragen te beantwoorden die aansluiten bij hun verantwoordelijkheden.
Deze vragen zijn niet alleen relevant voor de technologische paraatheid van hun organisatie, maar ook voor de bredere impact op mensen, gemeenschappen en de plaatsen die zij bedienen.
Auteurs en bijdragers SOCITM: Martin Ferguson, Diana Rebaza, Yasmine Hajji, David Ogden
Nu digitale transformatie onze wereld blijft hervormen, is het voor leiders in de publieke sector van cruciaal belang om proactief te blijven in hun aanpak. Meer dan ooit wordt van hen verwacht dat zij voorbij de grenzen van bestaande culturele, administratieve, organisatorische en structurele beperkingen kijken om hun diensten opnieuw vorm te geven.
Om effectief door dit veranderende landschap te navigeren, moeten leiders zich voorbereiden op een reeks kritische vragen die helpen om hun digitale strategieën n en initiatieven impactvol en inclusief te maken.
Kernvragen voor leiders in de publieke sector
De volgende vragen kunnen leiders in de publieke sector gebruiken als leidraad:
1. Welke drie digitale initiatieven zijn essentieel voor uw organisatie om uw strategie(ën) te realiseren?
2. Welke partnerschappen zijn gunstig voor uw inwoners, gemeenschappen en locaties, en hoe bereidt u zich hierop voor?
3. Hoe gebruikt u technologie en data om kosten te verlagen?
4. Is uw technologielandschap klaar om AI, moderne technologieplatformen, data, bedrijfsmodellen, mogelijkheden en talent te benutten?
5. Kunt u creatiever zijn in het aantrekken en behouden van personeel om tekorten en vaardighedenproblemen aan te pakken?
6. Hoe kunt u plaatsgebonden data-inzichten gebruiken om uw dienstverlening opnieuw vorm te geven?
7. Hoe kunnen uw digitale en IT-diensten, inclusief bedrijfsprocessen, inkoop en ondersteuning, bijdragen aan de veerkracht van uw gemeenschap en organisatie?
8. Heeft u een visie voor hoe uw op GenAI gebaseerde, plaatsgebonden organisatie eruitziet, en hoe bereidt u zich voor om deze op een verantwoorde manier te implementeren?
9. Welke maatregelen neemt u om uw locaties, organisatie en systemen te beschermen tegen grote externe risico’s?
10. Hoe gaat u nieuwe technologieën en data gebruiken om waarde en inclusie te creëren voor uw gemeenschap?
Deze kernvragen bieden een waardevol kader om strategieën uit te werken en te operationaliseren. Ze helpen lokale besturen om niet alleen voorbereid te zijn op de toekomst, maar ook om de veerkracht, inclusiviteit en innovatiekracht van hun gemeenschap te versterken.
Het origineel artikel met infographic kun je KLIK HIER lezen (met Nederlandse vertaling - via de button rechtsbovenaan de webpagina).
-/-
Wat is LOLA?
LOLA is een samenwerkingsverband tussen zeven organisaties die wereldwijd hun kennis over lokale overheden delen. V-ICT-OR bewaakt de maatschappelijke zetel van deze non-profitorganisatie.