Uit verschillende ICT-audits blijkt dat veel lokale besturen nog nood hebben aan twee belangrijke factoren in hun informatieveiligheidsbeleid, namelijk de organisatie van een bedrijfscontinuïteitsplan en de technische implementatie van multifactor authenticatie.
Om tegemoet te komen aan deze noden, voorziet het Cyber Response Team bijkomende hands-on begeleiding.
Omwille van het aanhoudende belang van informatieveiligheid voor lokale besturen, wil het Vlaamse Cyber Response Team - een samenwerking van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Digitaal Vlaanderen - inzetten op meer hands-on ondersteuning bij steden en gemeenten.
Enerzijds zal het CRT lokale besturen begeleiden om de nodige voorbereidingen te treffen om snel te kunnen reageren wanneer een cyberaanval zich voordoet. Anderzijds zal het CRT inzetten op de beveiliging van de digitale infrastructuur door het inzetten van bestaande veiligheidsbouwstenen van de Vlaamse overheid.
Kortom, om tegemoet te komen aan de noden van lokale besturen, wordt een hands-on begeleiding voorzien via twee sporen:
Spoor 1: begeleiding bij het opmaken van een bedrijfscontinuïteitsplan
Spoor 2: begeleiding bij de implementatie van veiligheidsbouwstenen voor Toegangs- en Gebruikersbeheer
Hiervoor worden bestaande instrumenten, zoals o.a. de toolkit cyberveiligheid (opent in nieuw venster), zo veel mogelijk hergebruikt.
De inzichten opgedaan uit beide sporen, zullen ook verwerkt worden tot generieke instrumenten of bijdragen aan de verbetering van Vlaamse producten.
-/-
Indien uw lokaal bestuur wenst deel te nemen aan één van deze twee ondersteuningen, stuurt u een mail naar cyberresponse@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) vóór 30 april 2024. We (Digitaal Vlaanderen) contacteren u zo snel mogelijk met de vervolgstappen.
KLIK HIER naar het originele nieuwsbericht van de Vlaamse Overheid.