Onze kasseiwegen getuigen in onze steden en gemeenten nog steeds van een rijke geschiedenis, maar ze verdwijnen stilaan uit ons landschap – het is een kruispunt waar traditie en toekomst elkaar ontmoeten.
Het is in deze context dat we de cruciale rol van digitalisering binnen onze lokale besturen ook zien.
Stel je voor: een Vlaamse stad waar het gemeentebestuur nog steeds zweert bij papieren dossiers en verouderde systemen omdat men deze nu eenmaal goed kent en men bang is om te veranderen. Waar een ambtenaar, met een lichte frons, verklaart dat hij "zeker geen SharePoint wil", zonder echt te weten wat het inhoudt.
Dit scenario is geen fictie, maar jammer genoeg nog steeds een realiteit die in sommige hoeken van ons land nog steeds bestaat. Het is een teken aan de wand dat wijst op een bredere uitdaging: de noodzaak om de juiste mensen met de juiste mindset aan boord te halen om onze gemeenten door de digitale transformatie te loodsen.
Digitalisering in onze lokale besturen is op vandaag al lang geen luxe meer, maar een noodzaak. Het gaat niet alleen om het vervangen van papier door pixels, maar om het herdenken van hoe we werken, communiceren en onze burgers en ondernemers ten dienste staan. Het gaat om het creëren van een cultuur waarin innovatie wordt omarmd, waar processen opnieuw worden ontworpen voor het digitale tijdperk, en waar tools zoals Teams en SharePoint niet als bedreigingen worden gezien, maar als kansen om onze dienstverlening te verbeteren.
Het is verontrustend dat sommige gemeentelijke organisaties nog steeds aarzelen om deze dergelijke sprong te wagen. Vaak is deze terughoudendheid geworteld in een gebrek aan begrip, interesse maar vooral omwille van de angst voor verandering. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de efficiëntie van onze dienstverlening, maar ook voor de ontwikkeling van onze medewerkers op het terrein zelf. Een groep van mensen in onze besturen riskeert achterop te raken.
"De muziek die de top speelt, bepaalt de cultuur binnen de organisatie", is een formulering die de nadruk legt op het belang van leiderschap en de invloed daarvan op de organisatiecultuur. Digitalisering moet een centrale plaats innemen in onze strategieën, met investeringen in training en ondersteuning voor onze medewerkers, enz ... We moeten een omgeving creëren die nieuwsgierigheid naar digitale mogelijkheden aanmoedigt en waarin het ontwikkelen van digitale vaardigheden wordt gezien als een sleutel tot persoonlijke en professionele groei.
We zien met z’n allen de noodzaak om de handschoen op te nemen en te zorgen voor een toekomst waarin onze lokale dienstverlening niet alleen efficiënt en effectief is, maar ook volledig is afgestemd op de digitale realiteit van onze tijd. De manier waarop is (nog) niet altijd duidelijk … we geven alvast twee trajecten die het spoor van de digitale pioniers kunnen volgen, klaar om de uitdagingen en kansen van de 21e eeuw aan te gaan.
1/ KLIK HIER
naar de ShoptIT event page.
Beursvloer + netwerk Lunch + inspiratie tracks + netwerkdrink. Flanders Expo 16/05/2024.
2/ KLIK HIER
naar de DITh introductie persbericht.
Het nieuw samenwerkingsinitiatief ts iDrops en V-ICT-OR bevordert “digitale inclusie en transformatie” binnen lokale overheden.