Citizenlab ontwikkelde een meting waarmee men de impact van initiatieven kan berekenen. Die meting kan ook worden overgezet naar andere initiatieven waardoor er ingezet kan worden op de impactmaximalisatie van individuele of collectieve inspanningen en initiatieven.
Citizenlab zocht al langer naar een betekenisvol kader dat verder gaat dan het aantal betrokken communityleden. Aangezien een dergelijke oefening nog niet eerder werd gemaakt heeft Citizenlab haar eigen weg moeten vinden in het komen tot een dergelijke meting. Wij delen hun kennis graag met onze leden zodat jullie in de toekomst ook jullie de impact van jullie initiatieven kunnen bereken. Dit laat jullie toe om bij te sturen waar nodig zodat jullie kunnen de impact van jullie initiatieven kunnen maximaliseren.
The Theory of Change
Om consistent en doelgericht te kunnen blijven verder werken heeft men drie grote principes ontwikkeld die als leidraad kunnen dienen:
- Bouw voort op de Sustainable Development goals, de beste universele normen voor onze theorie van verandering. Citizenslab stelt dat SDG 16.7, “responsieve, inclusieve, participatieve en representatieve besluitvorming op alle niveaus garanderen” precies het type impact is dat men wil creëren. Dit heeft men uiteindelijk opgesplitst in individuele langetermijnresultaten, die op hun beurt verder op te delen zijn in meerdere korte termijn resultaten.
- Kijk verder dan kwantiteit en meet participatiekwaliteit. Metrics die kijken naar het aantal deelnemers vertellen ons misschien wel hoeveel mensen hun stem lieten horen, maar zeggen niets over de invloed die ze hebben op de feitelijke beslissing. We moeten de kwantitatieve aanpak dan ook aanvullen met kwalitatieve data.
- Hou de vooruitgang continu bij en gebruik het als bedrijfskompas. Om meer inzichten te krijgen die ons voldoende richting kunnen geven om ons bedrijf te sturen en de impact op een frequentere basis te maximaliseren, moeten we periodieke impactmetingen op resultaatniveau uitvoeren. Zo kunnen we de voortgang continu volgen.
Met deze principes in het achterhoofd is men gekomen tot volgend kader voor de impactmetingen.
Als we publieke besluitvorming als een geïntegreerd proces zien, kunnen we het in drie blokken opdelen: de input, het proces, en het resultaat. Willen we slagen in onze missie om publieke besluitvorming meer inclusief, participatief en responsief te maken, dan moeten we op die drie domeinen werken, namelijk:
- Een meer inclusievere besluitvorming
- Meer deelnemers aan het proces
- Een meer representatieve deelnemersgroep
- Meer diepgaande betrokkenheid onder de deelnemers
- Meer participatieve besluitvorming
- Hogere inputkwaliteit
- Meer participatieve agendabepaling
- Hogere proceskwaliteit
- Een responsievere besluitvorming
- Betere feedback na deelname
- Meer ambtenaren die luisteren naar de community
- Efficiëntere inputverwerking
Wil jij ook nadenken over hoe je je eigen impact meet? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina van Citizenlab.
Bron: citizenlab.co