Cyberbeveiliging is een van de belangrijkste beleidsonderwerpen voor 2021 bij V-ICT-OR. Het is een onderwerp dat voor onze leden een groot stuk van hun tijd in beslag neemt, aangezien ze te maken krijgen met nieuwe dreigingen die met nieuwe technologieën en digitale ontwikkelingen gepaard gaan. Het onderwerp heeft dan ook heel wat raakvlakken met zo goed als elk beleidsthema van V-ICT-OR binnen de domeinen informatie en technologie.
Het is ook meer dan louter een ICT-zaak, en het groeiende risico van cyberdisruptie in een beleid betekent meer dan dat ICT daaromheen goed gemanaged moet zijn. Het gaat ook over de risico’s van het beleid en het bewustzijn van de stafleden, medewerkers en politici in hun respectievelijke rollen. Dit om vooral de data en de bijhorende systemen veilig houden. Het gaat tevens over de cyberrisicobeheersing en -planning, die samen kaderen in het breder geheel van bedrijfsstrategie en -beheer.
De transformatieprogramma’s die lokale besturen vandaag ondergaan vormen – niet in het minst vanuit de heersende pandemie - een antwoord op de druk van besparingen, de drive naar grotere productiviteit, en effectiever en efficiënter werken en moderniseren. Dit alles samenbrengt grotere cyberrisco’s met zich mee, die noch vermeden noch genegeerd kunnen worden.
IT-leiders uit de publieke sector moeten de aard en schaal begrijpen van het risico om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen zowel binnen de nieuwe als binnen de traditionele IT-domeinen. Vandaag lanceert V-ICT-OR een cybersecurity-reeks waarmee men de lokale besturen wil informeren over de acties die ze moeten en kunnen nemen om aan de frontlinie te blijven van digitale transformatie, terwijl ze cyberrisico’s maximaal een halt toeroepen.
In het eerste deel van deze vijfdelige serie onderzoeken we hoe we cyberbestendigheid moeten definiëren, om zo een breed perspectief te bekomen t.o.v. potentiële risico’s waarmee lokale besturen en de maatschappij in het algemeen te maken krijgen. Hoe stimuleren IT-verantwoordelijken de introductie van nieuwe technologieën en beheersen ze de inherente cyberrisico’s die ermee gepaard gaan?
Je vindt het eerste deel terug in onze bestandsbibliotheek.