Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De vloek en zegen van digitale corona-oplossingen

06/01/2021

2020 is het jaar geweest van de digitale oplossingen. Ons leven kwam zowat tot stilstand, maar tegelijkertijd kwamen we in een digitale stroomversnelling terecht.

Verschillende platformen zorgden ervoor dat we vanop afstand veilig konden vergaderen, dashboards en apps werden gebruikt om het virus in kaart te brengen en met telezorg was hulpverlening op afstand mogelijk. Het online werken heeft echter ook zijn beperkingen, een merkbare videoconferencing fatigue begon toe te slaan. Het online werken biedt sterke doelgerichte efficiëntie, maar steeds meer thuiswerkers missen juist de ondoelmatige interacties: het face-to-face contact en de informele ontmoetingen aan de koffiemachine of in de gang.

Onze kwetsbaarheid voor privacy inbreuken nam toe, net als de inbreuken op onze informatievoorziening. Het WHO verkondigde dat er sprake is van een infodemic. Er is heel wat desinformatie aanwezig op het web, zoals complottheorieën omtrent het coronavirus en de vaccinaties. Dergelijk fake news zorgt niet enkel voor onduidelijkheid in de informatie, het zorgt ook voor polarisering in de maatschappij.

Volgens Aviv Ovadya, Chief Technologist bij Center for Social Media Responsibility, dreigt er een "infocalypse" te ontstaan: een crisis van misinformatie waarbij we ons continu moeten afvragen of iets waar of onwaar is, gemanipuleerd of authentiek. De deepfakestechnologie is dit jaar sterk verbeterd en maakt het moeilijker om het verschil te zien tussen vals en echt nieuws.

Op sociale media wordt onze informatievoorziening ook enger, door algoritmen die informatie afstemmen op jouw voorkeuren. Deze gefilterde realiteit wordt ook wel de sociale media bubbel of echokamer genoemd.

Hoe keren we dan terug naar een gedeelde realiteit? De eerste stap is besefen dat de werklijkheid vaak minder gepolariseerd is dan we denken. De verschillende mediakanalen hechten veel aandacht aan tegenpolen en radicale meningen, maar de realiteit is echter veel genuanceerder.

2021 zal ongetwijfeld dergelijke moeilijkheden met zich mee brengen. Maar met de digitale lessen uit 2020 zal het hopelijk een jaar worden waarin het heilig geloof in big data en techsolutionisme wat kunnen bedaren.

Bron: iBestuur