Verslag stuurgroep e-gov 03.06.2020 - online editie
Nieuw beschikbaar (in productie) sinds de vorige stuurgroep e-gov:
In onderzoek momenteel:
Ga naar https://overheid.vlaanderen.be/informatie-vlaanderen/producten-diensten/magda-documentendienst om op de hoogte te blijven en alle documentatie terug te vinden. Stuur een bericht naar gert.degelder@vlaanderen.be als je ook van start wilt met deze dienst.
Extra:
Er is een nieuw team Innovatie en Digitale Transformatie opgesteld.
Voor deze legislatuur (vanaf 2020) is er een nieuw strategisch plan uitgetekend. VVSG stelt zich op als belangenbehartiger, kennisdelen en netwerkbouwer. Er zijn 4 programmalijnen vooropgesteld:
Nieuwe projecten:
Project cyberveilige gemeenten
Single Digital Gateway: nieuwe werkgroep
In Gent merkt men op dat burgers en ondernemingen een manier hebben om zich te laten authenticeren (Rijksregisternummer, VKBO-nummer) maar verenigingen niet. Deze laatste lijken achterop te hinken in het digitale verhaal. Andere besturen beamen dit. Lokale besturen hebben de middelen niet om bv. een database uit te werken op maat van verenigingen (vgl. met Rijksregister). Een concreet voorbeeld dat de problematiek aantoont is de erkenning van verenigingen: dit moet elk jaar gebeuren, maar omdat een vereniging via een e-formulier haar informatie moet ingeven en insturen, moet ze elk jaar de oefening opnieuw maken. Een profiel waaruit enige standaardinfo kan gehaald worden, zou al een flinke tijdswinst betekenen voor deze erkenningsprocedure.
Aan de andere kant heb je de Vlaamse overheid die de nood tot zo’n ‘verenigingsprofiel’ heel wat minder voelt, maar de lokale besturen wel financieel zou kunnen ondersteunen in dit verhaal. Er zijn gesprekken geweest tussen Stad Gent en Nele Haegemans van Departement Jeugd, Cultuur en Media die positief zijn verlopen.
Ook bij het project LB365 van 17 besturen is er een grote vraag naar een nauwere samenwerking tussen de deelnemende besturen rond hun verenigingen. Een online verenigingsprofiel zou een stap in de juiste richting kunnen zijn.
Herken je deze nood binnen jouw lokaal bestuur? Interesse om samen te werken hierin? We zoeken naar zoveel mogelijk lokale besturen om gezamenlijk deze oefening te maken. Contacteer Sabine.rotthier@stad.gent als je deel wilt uitmaken van dit verhaal.
Dit project van Stad Gent beoogt het linken van bij elkaar horende data, en het delen ervan. Zo kunnen we de verticale databronnen (‘silo’s’ waarover we het soms hebben) met elkaar gaan verbinden om data te combineren en tot nieuwe inzichten te komen. Er werd onderzocht hoe je data die door sensoren wordt gecapteerd kunt omzetten in bruikbare data, bv. voor ondersteuning van beleidsbeslissingen. De opzet werd enigszins generiek gehouden, maar ieder bestuur dat met de data broker werkt beschikt ook over een zelf te beheren omgeving. Er is al gebleken dat een data broker niet handig is voor alle soorten data (bv. transactionele data) maar dat het wel mogelijkheden biedt naar de toekomst toe. Verschillende piloten met verschillende noden hebben use cases uitgewerkt (Roeselare, Gent, Brugge, Genk, Antwerpen). Je kunt de data broker gebruiker als dataleverancier voor toepassingen zoals een stadsdashboard, simulaties, AI en machine learning … Alle info en documentatie is gratis te raadplegen via de link in de presentatie.