Onze sympathieke presenator van gisterenavond, Dries Heyneman, wist de spanning drastisch op te bouwen. De voorzitter, Eddy Van der Stock, trok de gelukkigen uit 2 enveloppen …
Gouden Bit
And the winner is ... gemeente Duffel met hun ‘SWITCH’-project! Anne Faes, afdelingshoofd interne ondersteuning, mocht de prijs in ontvangst nemen. Een korte duiding van het idee achter het project:
- Anne merkte dat projecten veeleer ad-hoc werden opgezet dan in een logisch kader.
- Door in een kader projecten te linken kan de dienstverlening aan de burger sterker worden uitgewerkt.
- In de oefening worden silo’s weggenomen (werken naast elkaar) om meer dienstoverschrijdend te gaan samenwerken (werken volgens het VlaVirGem-model van V-ICT-OR).
- Concreet wordt onderzocht hoe Office 365, digitale postregistratie, digitale handtekening, meldingen en klachten, digitale facturatie, en andere middelen kunnen ingezet worden om als gemeentebestuur de nodige digitale stappen te zetten, en efficiënter samen te werken.
- Collega’s worden tijdens ‘check-in sessies’ blijvend betrokken.
- Gemeente Duffel zal op een gepast tijdstip het project opentrekken voor de burger.
Gouden Byte
Dit jaar een unicum: er was een ex aequo! Zowel LB365 als DAV zijn bekroond met een Gouden Byte.
Gigi De Schryver van gemeente Brasschaat (1 van de deelnemende besturen) legde LB365 nog even kort uit:
- 16 besturen werken samen om een betere dienstverlening op te zetten voor de burger en organisaties binnen hun grondgebied.
- Ze investeren elk een bedrag om softwarecomponenten te laten ontwikkelen door 2 leveranciers voor de deelnemende lokale besturen. Die componenten worden samengesteld tot oplossingen, die de besturen dan ook in gebruik kunnen nemen.
- Die toepassingen zijn: klachten en meldingen, postregistratie, e-loket, vergaderbeheer (met vergaderapp), HRM, inname openbaar domein, subsidies, contractopvolging, evenementen (dit voor wat betreft het eerste bestek, maar nieuwe bestekken kunnen zeker worden uitgezet). In Q1 2020 komen de eerste 4 oplossingen beschikbaar.
- Als er een nieuw lid in het consortium bijkomt, dan wordt er een stukje van de investering van de bestaande leden terugbetaald (terugverdienmodel).
- Hoe meer besturen instappen, des te goedkoper de instapprijs wordt! (of hoe samenwerken loont)
Frank Geets van het Facilitair Bedrijf gaf ten slotte nog mee waarom het interessant is om voor DAV te opteren:
- DAV staat voor automatisering van je archief (periodieke rapportage, keuze voor al dan niet vernietigen van niet langer te bewaren documenten), waardoor je tijd wint voor andere zaken.
- Je kunt je archief digitaal bewaren met een storage van 5 TB.
- Je geeft je informatie een classificatieniveau mee, waardoor het op een adequate manier beveiligd wordt.
- Heel de opslagomgeving wordt trouwens sowieso met antivirus en encryptie beveiligd.
- DAV blijft al minstens 9 jaar bestaan (huidig contract), dus je hebt garantie dat je digitaal archief beschikbaar blijft.
Voor wie ook de andere deelnemers voor beide prijzen nog even erbij wilt nemen (Informatie Vlaanderen, stad Aalter, gemeente Staden, stad Roeselare), zie ons eerder nieuwsbericht: https://www.v-ict-or.be/nieuws/2019/12/10/and-the-nominees-are-gouden-bit-gouden-byte-2019.
We willen de genomineerden nogmaals van harte bedanken voor hun deelname en wensen hen nog veel succes toe met dit project, maar ook voor alle toekomstige projecten.