Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Tips uit Canada voor lokale besturen: 10 digitale principes

18/11/2019

LOLA (Linked Organisation of Local Authorities) is een non-profitorganisatie bestaande uit verenigingen die ICT professionals vertegenwoordigen. De 8 verenigingen bestaan uit professionals die in lokale overheden werken, of in organisaties die publieke dienstverlening verzorgen op lokaal niveau, evenals hun leveranciers. Dit zijn de deelnemende landen, elk met hun vereniging:
•    Australië (MAV)
•    België (V-ICT-OR)
•    Canada (MISA)
•    Netherland (VIAG)
•    Nieuw-Zeeland (ALGIM)
•    Zweden (KOMMITS)
•    Verenigd Koninkrijk (Socitm)
•    Verenigde Staten van Amerika (GMIS)

Als overkoepelende organisatie werkt LOLA met enkele richtlijnen voor digitaal werken. De Canadese overheid heeft nu o.a. op basis van die richtlijnen 10 digitale principes uitgewerkt:
1.    Ontwikkel in samenspraak met eindgebruikers
2.    Communiceer over je werk en zorg voor continue verbeteringen
3.    Werk standaard met open data
4.    Maak gebruik van open standaarden en oplossingen
5.    Neem security en privacy mee in je uitwerking
6.    Neem ook toegankelijkheid van bij het begin mee
7.    Geef je medewerkers de tijd en middelen om een te werken aan een betere dienstverlening
8.    Zorg voor een veilig en gestructureerd databeheer
9.    Maak ethisch verantwoorde keuzes als je sleutels aan je dienstverlening
10.  Zorg voor een brede samenwerking

De LOLA-organisaties zullen zelf deze principes adopteren, en zijn sterke voorstander van een algemene toepassing ervan bij lokale besturen wereldwijd. Ze vormen immers handvaten voor de medewerkers van lokale overheden.
MISA, de Municipal Information Systems Association, een overkoepelende vereniging voor Canadese lokale besturen, is positief over het feit dat de principes door de leden van LOLA gedragen worden.

Eddy Van der Stock, voorzitter van V-ICT-OR, ziet de Canadese digitale principes als een manier om het "Europese eGov actieplan" op een eenvoudige en toch adequate wijze invulling te geven. Dat eGov actieplan van de Europese Commissie is het vervolg van de zogenaamde Malmöstatement. "De Canadese principes zijn concreet en praktisch, en zijn gemakkelijk toepasbaar binnen de digitale strategische planning op lokaal niveau."