Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Wetteren krijgt Smart City label!

06/03/2018

Nieuw energiezuinig gemeentehuis in Wetteren dankzij het financieringsprogramma "Smart Cities & Sustainable Development van de EIB en Belfius"

Vandaag 24 februari werd het nieuwe administratief centrum van Wetteren in Oost-Vlaanderen officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van provinciegouverneur Jan Briers en van vertegenwoordigers van Belfius en de Europese Investeringsbank (EIB). De centralisatie van de gemeentediensten en het OCMW in dit moderne en energiezuinige gebouw op een oude industriële site maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject ‘Wetteren aan de Schelde’.

Tot voor kort zaten de gemeentediensten en het OCMW van Wetteren in twee aparte gebouwen waardoor een volledige integratie op eenzelfde locatie onmogelijk was. Bovendien was het oude gemeentehuis verouderd en voldeed het niet meer om de Wetteraars op een efficiënte en aangename manier te helpen. Daarom vatte het gemeentebestuur in 2011 het plan op om een gloednieuw administratief centrum te bouwen op de voormalige industriële site De Witte tussen de Sint-Getrudiskerk en de Schelde.

Toonaangevend inzake duurzaamheid
Van bij de opmaak werd de nadruk gelegd op het duurzame karakter van het toekomstige gebouw. Zo voldoet het nieuwe gemeentehuis van Wetteren (K-peil: 38, 2600 m² brutovloeroppervlakte) nu al volledig aan de BEN-normen die vanaf 2019 voor openbare gebouwen verplicht zullen zijn. Het gebouw haalt warmte en koeling uit de grond dankzij een warmtepomp met BEO (‘Boorgaten Energie Opslag’). Hiervoor waren niet minder dan 15 boringen tot op 125 meter diepte nodig. Op het dak liggen ook 80 PV-zonnepanelen, goed voor een geschatte elektriciteitsproductie van 20 000 kWh per jaar.

Bij het ontwerp werd tevens bijzondere aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor alle bezoekers, inclusief mensen met een lichamelijke beperking, en de bereikbaarheid zowel te voet als met de fiets en het openbaar vervoer.

Ook het verbeteren van de dienstverlening stond centraal in het project. Door het gemeentebestuur en het OCMW fysiek op één locatie samen te brengen kan nauwer en gemakkelijker worden samengewerkt en wordt zowel de interne als de externe dienstverlening verbeterd en uitgebouwd, dankzij o.m. een reorganisatie van de manier van werken en een doorgedreven digitalisering.

De Schelde teruggeven aan het centrum
Met dit nieuwe administratief centrum staat de gemeente Wetteren niet alleen model qua efficiëntie en burgergerichte dienstverlening, maar zet ze ook een belangrijke stap in de reconversie van een vervuild terrein in het kader van W2O, het eerste project binnen het stadsvernieuwingsproject ‘Wetteren aan de Schelde’.

Naast de bouw van het nieuwe gemeentehuis omvat W2O ook 67 appartementen, verdeeld over drie blokken, 1500 m² voor horeca, kantoren en diensten, een-half-ondergrondse parkeergarage met 240 plaatsen, alsook een 75 meter lange brug voor voetgangers en fietsers die in principe deze zomer in gebruik zal worden genomen.

Op het voormalige industriele terrein, waar vroeger een bouwbedrijf stond, komt een gezellige en duurzame mix van wonen, werken en besturen. Met dit project brengt de gemeente het centrum van Wetteren echt terug naar de Schelde, waardoor de rivier opnieuw een deel van het gemeenschapsleven wordt.

Voordelige financiering
De experts van Belfius en de Europese Investeringsbank oordeelden dat dit project duidelijk bijdraagt tot de duurzame ontwikkeling van de gemeente en dat het nieuwe administratief centrum volledig beantwoordt aan de criteria van hun gezamenlijke financieringsprogramma Smart Cities & Sustainble Development. Wetteren was trouwens bij de eerste lokale besturen die deze unieke en voordelige financiering konden genieten.
Alain Pardaen, Burgemeester van Wetteren : Missie volbracht : creëren van gebouw in een prachtige omgeving als een echt(e) (t)huis van de toekomst voor onze inwoners.

Burgemeester Pardaen is verheugd dat het project kan rekenen op de voordelige voorwaarden van het programma Smart Cities & Sustainable Development van Belfius en de Europese Investeringsbank. ”De uitreiking van dit Smart City Label voelt als de kroon op het vele werk van de afgelopen jaren. Voor ons gaat het om veel meer dan een nieuw gebouw; het gaat om het efficiënter helpen van de klanten, een goede werkplek voor het personeel en een toekomstgericht en duurzaam project.”
Dirk Smet, directeur distributie Public & Social Banking bij Belfius : “In Vlaanderen dateert 23% van de overheidsgebouwen van vóór 1930 en werd 40% gebouwd of gerenoveerd tussen 1930 en 1975. Op basis van de huidige jaarlijkse renovatiegraad van 1% zou er bijna een eeuw nodig zijn vooraleer alle gebouwen voldoen aan de huidige CO2-normen. Met dit nieuwe bijna-energieneutraal Administratief Centrum is Wetteren dus zeker een voorbeeld voor andere steden en gemeenten en levert het opnieuw het bewijs dat slim en energiezuinig bouwen perfect haalbaar en betaalbaar is voor lokale overheden. We zijn er bijzonder blij mee dat dit belangrijk project mede dankzij ons Smart Cities-programma verwezenlijkt kon worden en dat we hierdoor samen met de EIB het gemeentebestuur van Wetteren heel concreet in zijn duurzaam beleid hebben kunnen steunen”.

Al meer dan 100 projecten waarvan 14 in Oost-Vlaanderen
In juni 2014 kondigden Belfius en de Europese Investeringsbank (EIB) aan dat ze de handen in elkaar wilden slaan om de ontwikkeling van Smart Cities in België een duwtje in de rug te geven. Dat was meteen een Europese primeur. Sindsdien hebben al meer dan 100 slimme en duurzame projecten kunnen profiteren van die begeleiding en voordelige financieringsvoorwaarden. Enkele voorbeelden zijn: het stadsvernieuwingsproject “h^aqua” in Harelbeke, de geïntegreerde bibliotheek/academie van Aalst, het nieuwe Administratief en Bestuurscentrum van Sint-Gillis-Waas, bijna-energieneutrale (BEN) assistentiewoningen in Schelle, de renovatie van het centrum van Deinze, de inrichting van La Croisette in Dinant, de nieuwe brandweerkazerne van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg enz.

De lokale besturen kunnen een cruciale rol spelen in de strijd tegen klimaatopwarming en in de ontwikkeling van de circulaire economie, door het goede voorbeeld te geven, en zo ondernemingen, particulieren en andere organisaties ertoe aan te zetten om op hun beurt klimaatvriendelijke initiatieven te nemen. Talrijke Belgische steden en gemeenten hebben de stap al gezet door – zoals Wetteren begin vorig jaar -- het Burgemeestersconvenant te ondertekenen en zich vrijwillig te engageren om de CO2-uitstoot op hun grondgebied te verminderen. Via hun gezamenlijke programma's Smart Cities, Climate Action & Circular Economy en Smart Cities & Sustainable Development willen Belfius en de EIB hen daarbij zo goed mogelijk begeleiden.

 

Bron : www.invlaanderen.be