Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Het digitaliseringstraject kritisch bekeken

18/09/2017

Op Manage IT organiseert de Vlaamse Organisatie een panelgesprek met vertegenwoordigers van de overheid en KMO’s. Dhr. Bruno Segers, Frank Geets, Hans Maertens, Jan De Schepper en Eddy van der Stock zijn de gastsprekers van dienst. Er worden hen een aantal kritische vragen voorgelegd rond het thema "Samen lossen we het op".

H2020, Digital Agenda Europe, digital transformation program, Digital Belgium, Vlaanderen Radicaal Digitaal, Smart Flanders, … stuk voor stuk lopende en ambitieuze projecten om tot een digitalisering van onze overheden te komen. Het lijkt wel alsof iedere overheidslaag zijn eigen programma kent. Moeilijk om volgen als je als lokale overheidslaag onderaan de keten bengelt en alle programma’s, hun uitwerking en hun doelstellingen, als een trein ziet voorbijgaan. Maar ook KMO’s krijgen het steeds moeilijker om de interactie met de overheid op te volgen. Portalen volgen elkaar op en lijken de regelgeving niet meteen te gaan vereenvoudigen.

De uitgezette doelstelling om binnen de digitale top drie van Europa te komen tegen 2020, lijkt wel in een versnipperd landschap van initiatieven en belangen terecht te komen. We scoren ondertussen goed op connectiviteit en op de digitalisering van de ondernemingen zelf, maar ook de overheid kan natuurlijk niet achterblijven.

Om vanuit diverse actieplannen zowel burgers als ondernemingen tegen 2020 in staat te stellen alle contacten met de overheid digitaal te laten verlopen, via “gebruiksvriendelijke toepassingen”, is er nog werk aan de winkel. Zo blijft de online interactie met de overheid voorlopig toch nog op een laag pitje. De huidige 54,9 procent van de landgenoten, zijn goed voor een tiende plaats in de Europese ranglijst.

Voor wie van cijferfetisjisme houdt stegen we ondertussen opnieuw gestaag in de “e-Government Development Index 2016” naar de 19de plaats – ofwel de 12de Europese plaats – wat een verbetering is ten opzichte van de 25ste plaats in 2014, maar nog steeds de 16de plaats in 2010 niet overwon. Merken we deze “vooruitgang” voldoende op het terrein, waar KMO’s en lokale besturen de dagelijkse problematiek verwerken, of geven de cijfers enkel voldoening aan de statistieken?

We kijken er kritisch naar tijdens ons panelgesprek. Hier alvast een voorsmaakje...

  • Waarom zijn er zoveel verschillende opgezette trajecten en constructies die met volle ambities keer op keer terechtkomen in een tekort aan budget, visie, daadkracht, …?
  • Waarom wordt er niet meer samengewerkt tussen de private en de publieke sector in het samen oplossen van deze digitale transformatietrajecten?
  • Is de intergouvernementele samenwerking van Europa tot en met lokaal voldoende geoptimaliseerd om de uitdagingen rond digitale transformatie grondig aan te pakken?
  • Zijn onze vaak logge administratieve processen opgebouwd uit een alsmaar wijzigende regelgeving wel te digitaliseren/automatiseren of dienen we nog meer tabula rasa toe te passen om de overheid D(igit).0 uit te denken?
  • Wie speelt welke rol in dit digitaliseringstraject en waar schieten we tekort?
  • Welke goede voorbeelden dienen we steviger neer te zetten?

Het volledige programma van Manage IT is beschikbaar via de website, waar je ook kan inschrijven.