Het stedelijk basisonderwijs in Antwerpen is met een opvallend proefproject gestart: robots moeten leerlingen uit de lagere school enthousiast maken voor techniek. Klas 5A van de school het Baronneke in Deurne was de proefklas voor een project rond robotica in het stedelijk basisonderwijs van Antwerpen.
De drijvende kracht achter het project is ICT-coördinator Kris Geelen. Toen hij nog als kleuterleider voor de klas stond, gebruikte hij al een robot om de bewegingen in de turnles voor te doen. Hij heeft een boon voor robots. "Het is heel laagdrempelig. De kinderen zijn er snel mee weg. En robots zijn de toekomst. Kijk maar naar Google, dat vandaag het ene roboticabedrijf na het andere overneemt", zegt hij in Het Nieuwsblad. Het idee lijkt ook aan te slaan. “Kinderen vragen zelfs of ze mogen nablijven”, klinkt het.
Volgend jaar wordt een nieuw project met vier koffers uitgerold. Daarbij krijgen scholen twee weken lang een koffer met robots en ander materiaal om mee aan de slag te gaan. Als het positief wordt bevonden, kunnen het er meer worden. "Het kost natuurlijk geld - een koffer 1.500 euro, de Nao meer dan 10.000 euro -, maar wij geloven erin", zegt Jean-Paul Gillissen, coördinerend directeur van scholengroep Zuid.
Volgens Gillissen kunnen de robots in veel vakken geïntegreerd worden. “Wij hebben nagegaan dat ze voor 520 leerdoelen bruikbaar zijn”, zegt hij nog in Het Nieuwsblad.
Robots zijn in bij studenten. Eerder deze week vond in Gent, weliswaar aan de universiteit, een robotcompetitie plaats waarbij 54 autonome robots tegen elkaar moesten racen (Belga/MI)