Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Citadel bevordert 'open data' uitwisseling

19/02/2014

‘Citadel on the move’ tools vereenvoudigen de uitwisseling en het gebruik van open data in toepassingen – een initiatief van 14 partners in 6 Europese lidstaten, met Stad Gent in een leidende rol.

Het gebruik van ‘open data’ – informatie uit publieke bronnen, die makkelijk toegankelijk zijn voor burgers en bedrijven – in toepassingen van allerlei aard wordt mee bepaald door de beschikbaarheid van tools om de uitwisselbaarheid te bevorderen. 
Het Citadel on the Move project beoogt de ontwikkeling van die tools en heeft daar in de voorbije paar jaar aan gewerkt. Vandaag wordt al een data convertor en een applicatiegenerator (met templates voor mobiele toepassingen) aangeboden. Naast bedrijven en gemeenten, worden ook ‘citizen developers’ aangemoedigd toepassingen te creëren met behulp van de Citadel on the Move tools.
 



Hackaton

Om een en ander in de praktijk te brengen, organiseerde Citadel on the Move een Hackaton, waarvan de resultaten op de Data Days in Gent (op 18 februari) werden bekend gemaakt. Winnaar werd Timo Tuominen (Finland) met zijn ‘City Navigator’ app. Met behulp hiervan kunnen gebruikers zich makkelijk in steden als Manchester en Athene verplaatsen met het openbaar vervoer.

In een tweede Hackaton, op basis van de VKBO (Verrijkte KBO) en met behulp van een ‘Uit in Vlaanderen’ dataset, werd de toepassing ‘Zoneplus’ van Appreciate door Tim Leytens gelauwerd. Momenteel bestemd voor iPhone, wordt hij aangemoedigd ook een Android versie te ontwikkelen, en zal een budget worden beschikbaar gesteld om de app in de komende drie jaar aan te bieden.

Kinderspel!

Apps bouwen die gebruik maken van open data kan overigens de kinderlijke eenvoud zelve zijn. Op de Data Days in Gent werd een ‘Global Entrepreneur Award’ toegekend aan een team van twee wel erg jonge ontwikkelaars: William Colglazier (9 jr) en Alex Glidden (8 jr). Ze bouwden de ‘@Me on the move across 3 continents’ toepassing, met ‘open data’ informatie over vrijetijdsactiviteiten in steden op drie continenten (Amerika, Europa en Afrika). Voor William en Alex was het overigens minder moeilijk om de ‘open data’ aan te wenden in hun toepassing, dan die data zelf te pakken te krijgen. Wanneer William aan de stadsbeambte voor ‘Park & Recreation’ (in York, Maine, VS) vroeg om “I want data I can work with,” en die bovendien in Excel-formaat wou, viel de beambte uit de lucht. Later hielp die wel bij het creëren van de dataset in haar vrije tijd, en was het stadspersoneel fier mee te hebben gewerkt aan een ‘winner’. William was voordien wel eerst drie keer naar een andere ambtenaar doorverwezen – een herkenbaar en universeel probleem van alle tijden.

Met hun app waren Alex – bevriend met de zoon van een Citadel-teamlid - en in het bijzonder William overigens niet aan een proefstuk toe. William heeft al een ‘game design’-kamp op de Stanford U. en veel ervaring met Lego Mindstorms onder de riem, en houdt van competities die hij wil winnen (onder meer karate). Later wil hij ‘banker’, of ‘designer’, maar wellicht nog liefst een ‘entrepreneur’ worden. Vandaag woont William in Kaapstad (Zuid Afrika), en gaat hij zijn prijsgeld aanwenden om jongeren te helpen die in een kamp naast zijn school wonen.

 

Aan het ‘Citadel on the Move’ project wordt gewerkt door 14 partners – waaronder het Vlaams gewest (Corve), Stad Gent, V-ICT-OR, Les Maires du Monde, IS-Practice, Iminds, en Euractiv – uit een zestal Europese lidstaten (België, Frankrijk, GH Luxembourg, Griekenland, Groot Brittannië en Portugal. Het project wordt gefinancierd voor een bedrag van 3,84 miljoen euro, waarvan 1,92 miljoen euro door Europa wordt beschikbaar gesteld, en loopt nog tot eind oktober van dit jaar.