In Nederland maakten de Digitale Steden Agenda (DSA), KING en de ministeries van VWS en BZK hebben de toolkit Digitale Informele Zorgdiensten. Deze toolkit helpt gemeenten bij de vraag of zij een rol willen vervullen bij het kiezen en implementeren van een digitale informele zorgdienst. Een digitale informele zorgdienst is een ICT-systeem met agenda, logboek, marktplaats, vraagverhelderingsinstrumenten en/of sociale kaart.
Inspirerend voor een gelijkaardig initiatief in ons land?
LivingLab
Er zijn veel mogelijkheden en kansen rondom de inzet van digitale informele zorgdiensten. Maar, lang niet alle gemeenten zien deze kansen zien en benutten ze. In 2013 hebben een aantal koplopergemeenten binnen de learning community voor digitale informele zorgdiensten (Learn DIZ) kennis en ervaringen met elkaar gedeeld. Dit is een van de Living Labs van het landelijke ondersteuningsaanpak voor de informatievoorziening in het sociaal domein (vervolg op het VISD-project van VNG en KING).
De Digitale Steden Agenda, VWS, BZK en KING hebben het initiatief genomen om deze kennis en kunde samen te vatten in de toolkit Digitale Informele Zorgdiensten. De toolkit biedt tips, trucs, instrumenten, aanpakken en ervaringen. Dit helpt uw gemeente bij het maken van afwegingen, analyseren van de huidige en gewenste situatie en het maken van een plan van aanpak om met digitale informele zorgdiensten aan de slag te gaan.
Rondom de keuze en implementatie van digitale informele zorgdiensten zijn een aantal uitganspunten te noemen:
Ook zijn een aantal belangrijke aandachtspunten bij de keuze en implementatie voor een informele zorgdienst te onderscheiden:
Op de website van de Digitale Steden Agenda vindt u de toolkit en meer informatie over de toolkit Digitale Informele Zorgdiensten. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Hans Haveman of Daniëlle Branje van de Digitale Steden Agenda Zorgende Stad.