van elektronische aangifte heet "police-on-web" en moet meer burgers ertoe
aanzetten om misdrijven effectief aan te geven. Police-on-web is een project van de geïntegreerde politie en Fedict.
Voorlopig heeft police-on-web betrekking op de hierboven vermelde gevallen die de lokale politie behandelt. In de toekomst zal het uitgebreid worden naar de diensten van de Federale Politie. Diefstallen op de trein, bijvoorbeeld, zal men dan elektronisch kunnen aangeven aan de Spoorwegpolitie.
Wie een elektronische aangifte wil doen, surft naar http://www.police-on-web.be of de websites van de lokale politiezones. Inloggen kan met de elektronische identiteitskaart (eID). Heb je die nog niet, dan gebruik je het token of de nummers van je identiteitskaart, SIS-kaart en rijksregister. Daarna krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord zodat je aangiftes kan invullen.
Eenmaal ingelogd, krijg je toegang tot een aangifteformulier waar je via verschillende velden alle nodige gegevens kan invullen. Daarna ontvang je automatisch een registratiebevestiging en een dossiernummer. Daarmee kan je achteraf terecht bij de politie voor bijkomende informatie.
Momenteel kan je zoals hierboven vermeld aangifte doen voor fiets- en winkeldiefstallen, vandalisme en schade door graffiti. Er gelden wel bepaalde voorwaarden: de daders moeten onbekend zijn, er mag geen geweld gebruikt zijn, geen bedreigingen geuit, geen gewonden gevallen en er is geen dringende interventie vereist.
De afgelopen vijf maanden liep er een proefproject in de politiezones Brussel-West, Druivenstreek, Gent, La Louvière en Lommel. Uit de resultaten blijkt dat burgers tijdens die testperiode vooral aangifte deden van fietsdiefstallen en vandalisme, aldus het persbericht. In Gent zijn de meeste aangiftes van fietsdiefstal gedaan. Gent is een studentenstad dus er zijn meer fietsen dan gemiddeld en er is een jong publiek dat vertrouwd is met het internet.
Zij zullen sneller een elektronische aangifte doen als hun fiets gestolen is. Bovendien heeft de Lokale Politiezone Gent zeer actief gecommuniceerd rond het project. Tijdens de testperiode werden 99 aangiftes gedaan van fietsdiefstal, 48 van vandalisme, 11 van winkeldiefstal en 5 van schade door graffiti.
Uit de testresultaten blijkt dat de voordelen van de elektronische aangifte nog onvoldoende gekend zijn en dat de instapdrempel voor sommige burgers te hoog ligt. Daarom zullen de geïntegreerde politie en Fedict brochures en affiches verspreiden die uitleg geven over police-on-web.
Fedict fungeert als interne helpdesk en stond in voor de front-office applicatie, en ook voor de toepassingen voor authenticatie van de gebruiker, de beveiliging en de integratie met de authentieke bronnen.
Police-on-web is volledig gebaseerd op Open Standaarden. Het is een J2EE-applicatie die draait op een JBOSS-applicatieserver. De hele voorbereiding, van het technische design tot de toepassing klaar was voor het proefproject, duurde slechts vier maanden.
"We hebben reeds in het begin van het project een acceptatieomgeving opgezet. Dit heeft ons toegelaten om heel snel de integratie met andere systemen waaronder het Rijksregister, KBO en de backoffice van de politie, tot stand te brengen", aldus Walter Van Assche, directeur-generaal bij Fedict. "We zullen het systeem samen met de politie wellicht nog verder uitbreiden met nieuwe aangiftes en een nog meer interactieve dienstverlening. Een tweede versie komt er wellicht begin volgend jaar."
Bron: persbericht Fedict