Beste collega's
In ons gemeentebestuur is onlangs opnieuw een organogramswijziging doorgevoerd. Ikzelf groei van ICT-coördinator door naar de functie stafmedewerker ICT, data- en informatiebeheer. De bedoeling is dat ik nu overga tot de aanwerving van een systeembeheerder die de eerder operationele taken zal behartigen.
Ik ben naar examenvoorbeelden / -tips op zoek. Zijn er besturen waar dergelijk examen ook voor een deel praktisch is? Hieronder vind je het examenprogramma en de vakgebonden competenties.
Dank bij voorbaat
Met vriendelijke groet
Tom Depoorter
Dit zijn de vaktecnische/kennisgebonden competenties:
- Besturingssysteem Windows 2k Server en Windows XP of Vista;
- Kantoorsoftwarepakket b.v. Microsoft Office;
- Basis serverrollen: File Server, Print Server, Application Server, Domain Controller, DNS server, DHCP Server en Terminal Server (kennis Citrix is een meerwaarde);
- Specifieke serverrollen: Microsoft Exchange Server, Windows Sharepoint Services of Windows Microsoft Office Sharepoint Server, Microsoft SQL server, Microsoft Internet Information Services;
- Datatrafiek: TCP/IP-model, routing, principe firewall, VPN-protocollen, algemene kennis werking van een klassiek telefoonnetwerk en/of VOIP-telefoonnetwerk is een meerwaarde;
- Backupmethodes;
- Programmeertalen: kennis VBA of gelijkaardige objectgeoriënteerde programmeertaal is een meerwaarde;
- Markuptalen: kennis XML is een meerwaarde;
Het examenprogramma is als volgt samengesteld:
A. Schriftelijk en/of praktisch gedeelte op 50 punten, minimum 50 % op elk onderdeel A1 en A2 :
A1
Op 25 punten
1. Grondige kennis van de basis serverrollen;
2. Basiskennis backupmethodes;
3. Basiskennis datatrafiek:
- TCP/IP-model
- Routing
A2
op 25 punten
Gevalstudie met betrekking tot zaken die rechtstreeks verband houden met het werkgebied van de dienst en de eigen bevoegdheden, en waarover de gegevens tijdens het examen aan de kandidaat worden bezorgd.
In dit onderdeel worden de competenties vereist voor de functie op basis van het functie- en competentieprofiel getoetst.
B. Mondeling onderdeel op 50 punten, minimum 50 % op elk onderdeel B1en B2
B1
Op 25 punten
Interview waarin er getoetst wordt naar de competenties die vereist zijn voor de functie en waarin er gepeild wordt naar de motivatie en interesse voor het werkterrein
B2
Op 25 punten
Mondeling toelichting van de gevalstudie waarbij de competenties vereist voor de functie op basis van het functie- en competentieprofiel getoetst worden.
Om geslaagd te zijn voor het schriftelijk en mondeling onderdeel moeten de kandidaten in totaal 60 % van de punten behalen.
C. Pscyhotechnische proeven : door een erkend selectiebureau worden psychotechnische proeven afgenomen; de kandidaat moet als eindbeoordeling ‘geschikt’ krijgen.
Om geslaagd te zijn moeten de kandidaten in totaal 60 % van de punten behalen.