Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Moet ik voor de GDPR al mijn opt-ins opnieuw om toestemming vragen voor de nieuwsbrief?

06/04/2018

De komst van de GDPR wetgeving op 25 mei 2018 brengt veel vragen met zich mee. Zo kreeg Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, volgende vraag :

"Ik heb al jaren goedlopende nieuwsbrieven, waar ik aan verdien met affiliatelinks. Ik heb altijd netjes confirmed opt-in gehanteerd, maar ik lees nu overal dat toestemming on der de AVG veel strenger wordt. Ook zou er geen coulanceregeling zijn voor bestaande opt-ins. Klopt dat? Moet ik echt al mijn opt-ins opnieuw gaan halen?"

Lees hier het antwoord van Arnoud :

Het klopt dat de AVG strenger is dan de huidige wet waar het gaat om toestemming, maar wie nu werkt met heldere, vrijwillig gegeven opt-ins voor nieuwsbrieven zal daar weinig last van hebben.

In de kern komt toestemming onder de AVG neer op een vrijwillige actieve handeling. Een vakje aanvinken, je e-mailadres invullen in een veld direct onder “Abonneren nieuwsbrief” en dergelijke zijn duidelijke actieve handelingen die mensen in volle vrijheid doen. Daarentegen zou een vinkje weghalen (wat we nu opt-out noemen) niet genoeg zijn, net als mensen een verplichte popup bieden waarna ze alleen verder kunnen na invullen mailadres.

Vereist is ook dat je specifiek en duidelijk hebt uitgelegd wat er gaat gebeuren na die handeling. Enkel om een e-mailadres vragen is dus niet genoeg, je moet er expliciet bij zetten dat dat mailadres geabonneerd gaat worden op de nieuwsbrief. Die bekende formulieren “vul uw mailadres in en download een ebook” zijn dus niet rechtsgeldig, omdat er niet bij staat dat je de nieuwsbrief(-ven) gaat ontvangen.

Een praktisch probleem kan zijn dat de AVG strenger is in de bewijslast. Je moet als afzender van zo’n nieuwsbrief kunnen bewijzen dat je ontvangers opt-in hebben gegeven. Weinig mensen hebben logbestanden van opt-ins op nieuwsbrieven. Maar dat hoeft ook niet. Als je kunt aantonen dat je hebt gewerkt met confirmed opt-in (dus een bevestigingslink mailen en pas na klikken daarop mensen inschrijven) dan staat voldoende vast dat mensen zich vrijwillig hebben ingeschreven.

Ingewikkelder wordt het onder de AVG voor nieuwsbriefinschrijvingen die gekoppeld zijn aan gratis downloads, zoals ebooks, whitepapers of webinars. De AVG vermeldt namelijk expliciet dat een afgedwongen toestemming niet mag, en toestemming voor iets niet-noodzakelijks verplichten bij afname van een dienst noemen ze als voorbeeld van afdwingen. Hier kom ik volgende week op terug.

Bron : www.blog.iusmentis.com