Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Richtlijnen (van Digitaal Vlaanderen ) voor het gebruik van publiek toegankelijke generatieve AI.

22/04/2024

Via een gericht bewustwordingsfilmpje op de informatieschermen in alle Vlaamse overheidsgebouwen worden de medewerkers van de Vlaamse overheid momenteel verwezen naar de richtlijnen m.b.t. het gebruik van #generatieveAI binnen de overheid. Dit zal ongetwijfeld leiden tot meer bewustzijn rond (en ook meer vraag naar opleiding over) de mogelijkheden van generatieve AI binnen onze administratieve overheidswerking.

De vermelde URL is enkel voor intern gebruik, de richtlijnen zelf staan KLIK HIER publiek.

Vlaamse AI-strategie.

Artificiële intelligentie (AI) biedt aanzienlijke voordelen voor Vlaamse en lokale overheidsinstellingen. We willen het potentieel van AI benutten en de kracht ervan omarmen, maar op een verantwoorde manier.

Het is omwille van die nood aan vangrails om het gebruik van AI in goede banen te leiden, dat het AI Competence Center van Digitaal Vlaanderen een Vlaamse AI-strategie uitwerkt in de schoot van het Stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-beleid.

Onderstaande documenten maken onderdeel uit van of geven verdere invulling aan deze Vlaamse AI-strategie, en geven overheden in Vlaanderen een raamwerk om op terug te vallen wanneer ze overwegen om AI te ontwikkelen en/of te integreren in hun overheidsprocessen en -dienstverlening.


Principedocument Vlaamse AI-strategie.


In samenwerking met vertegenwoordigers van overheden in Vlaanderen werden zes leidende principes gedefinieerd die de ontwikkeling en het gebruik van AI binnen overheden in Vlaanderen in goede banen moet leiden. Deze principes werden verder uitgewerkt in een principedocument, dat verder ingebed zal worden in de Vlaamse AI-Strategie. KLIK HIER

Richtlijnen voor het gebruik van publiek toegankelijke generatieve AI.

Generatieve AI-tools bieden opportuniteiten voor overheden in Vlaanderen, maar brengen ook bepaalde (snel evoluerende) risico’s en valkuilen met zich mee. Dit document biedt richtlijnen voor het gebruik van deze tools, identificeert potentiële risico’s en valkuilen, en geeft voorbeelden van gepast en ongepast gebruik. Het benadrukt het belang van de adequate beheersing van de risico’s en biedt concrete tips voor het praktisch gebruik.

Op deze manier willen we concreet invulling geven aan één van de zes leidende principes, namelijk dat er voldoende AI-bewustwording moet zijn om weloverwogen en verantwoord met (generatieve) AI om te kunnen gaan. KLIK HIER.


-/-


Herbekijk KLIK HIER ook de 'op de sofa' podcast met Annelies Vanderhoydonks - Advisor AI Competence Center - Digitaal Vlaanderen.

En schrijf je in KLIK HIER voor onze AI kennisdag op 18/06 in VAC Gent. Met deze sprekers op de agenda:

• Hans Arents - Vlaamse Overheid
• Frank Aernout - Nalantis
• Vincent van der Linden - ZAIA
• Nathalie Blondeel - Microsoft